zaterdag 13 december 2008

Vliegtaks kost Schiphol al meer dan een half miljoen passagiers


Sinds 1 juli moeten passagiers die vanaf een Nederlandse luchthaven vliegen een toeslag betalen. Voor vliegreizen tot 2500 kilometer bedraagt deze € 11,25. Voor langere vluchten komt de toeslag uit op € 45.

De overkoepelende organisatie van luchtvaartmaatschappijen in Nederland maakte onlangs een evaluatie op. Deze evaluatie toont aan dat een half jaar na invoering van de vliegtaks ongeveer 525 000 passagiers minder vanuit Schiphol vertrokken.

De Nederlandse reizigers wijken o.w.v. deze vliegtaks uit naar nabijgelegen luchthavens in de buurlanden Duitsland en België. Voor Duitsland zijn dit Düsseldorf en Weeze. Voor België is dit Zaventem.

Zo telde Düsseldorf een stijging van 62 % meer Nederlanders. In Weeze verdrievoudigde het aantal Nederlandse passagiers. Ook België constateerde een toename van 74 % Nederlanders.

Dit betekent voor Schiphol een verlies van maar liefst een miljard euro, en dan spreken we nog niet over de andere Nederlandse luchthavens.

Bron: Het Laatste Nieuws

Het is begrijpelijk dat Nederlanders door de invoering van de vliegtaks uitwijken naar luchthavens in buurlanden waar er geen dergelijke taksen moeten betaald worden. Zeker voor gezinnen betekent de luchthaventaks een serieuze meerkost (luchthaventaks moet immers per persoon en niet per reis betaald te worden). Vooreel is dat Zaventem, Düsseldorf e.a. op relatief korte afstand liggen en dus voor de meeste Nederlanders goed te bereiken zijn.

Dat Schiphol een serieuze terugval heeft van eigen volk en hierdoor grote verliezen kent, is dan ook niet verwonderlijk. Bij de boeking van gelijk welke reis speelt het prijskaartje een belangrijke rol, zeker in tijden van economische crisis. Enkele jaren geleden was het eigenlijk omgekeerd en vlogen veel Belgische reizigers via Schiphol/Maastricht/Eindhoven/... , omdat dit goedkoper uitviel. Zelf heb ik ook meerdere keren gereisd via deze Nederlandse luchthavens. Vooral Eindhoven en Maastricht zijn voor ons Belgisch-Limburgers interessant, omdat ze zelfs dichterbij liggen dan Zaventem.

Alle reacties zijn welkom!

Groetjes,

Els

1 opmerking:

Anoniem zei

Ongeacht de extra vliegtaks is Schiphol voor ons Limburgers niet echt interessant. Er zijn andere vlieghavens in de buurt die veel dichterbij zijn en dus ook meer geboekt worden vanuit de grensstreek.
Zelf vliegen we meestal vanuit Bierset (Luik) of vanuit Brussel;
Eén keer was ik op Schiphol: we vlogen toen vanuit Brussel met een cityhopper naar Amsterdam; Vanaf Schiphol hadden we dan aansluiting naar de USA; Het zijn vooral voor de verre bestemmingen dat deze grote luchthavens interessant zijn; Zij bieden meestal rechtstreekse vluchten aan;

Dat door de extra vliegtaks het aantal vluchten vanuit Schiphol afneemt lijkt me normaal; Wie zou er nu extra gaan betalen als je via een andere luchthaven veel goedkoper af bent? Zeker in deze tijd van economische crisis…

Rita Opdenakker